Škola v přírodě

ŠKOLA V PŘÍRODĚ – NEKOŘ – CHATA LORIEN – 10. 6. – 14. 6.

PONDĚLÍ 10. 6.

     V pondělí krátce po osmé hodině jsme vyrazili plně naloženi do toužebně očekávané školy v přírodě. Při loučení ukáplo i několik slziček, ale za chvíli nebylo po smutku ani památky. Všichni jsme se těšili, co nového společně se svými kamarády zažijeme. Cesta byla příjemná.
Na penzion jsme dorazili kolem desáté hodiny v dobré náladě. Během dopoledne jsme se ubytovali, zabydleli si své pelíšky a prohlédli si celý areál i jeho blízké okolí. Po výborném obědě a hodině odpočinku nás čekalo velké překvapení! Hodný a laskavý pan správce zařídil „pastvinský expres“, který přijel s hlasitým houkáním přímo před naši chatu. Děti ho uvítaly s obrovským nadšením a jásotem a rychle nastoupily do tří malých vagonků. Užili jsme si vzrušující jízdu kolem celé pastvinské přehrady. Přitom jsme si zpívali, povídali a mávali kolemjdoucím. Po návratu měly děti dostatek času na přípravu večerního programu a psaní svých deníčků.

ÚTERÝ 11. 6.

     Na úterý byl naplánovaný celodenní výlet na Suchý vrch. Po snídani jsme si do batůžku přibalili oblečení, chutnou svačinku a hurá na cestu. Objednaný autobus nás zavezl přímo
na Suchý vrch. Příjemnou lesní cestou s výhledem do krajiny jsme pomalu došli až k dělostřelecké tvrzi Bouda, kterou jsme také navštívili. Vyslechli jsme zajímavé a poutavé vyprávění našeho průvodce o stavbě této tvrzi, o tom, co se zde odehrávalo. Po malém občerstvení u místního stánku pokračovalo naše putování. Cestou jsme se příjemně ochladili
v Rostislavově studánce. Zanedlouho se před námi vynořila malá obec Mladkov. Zde již čekal autobus, který nás, unavené výletníky, dovezl „domů“. Po vydatné večeři a chvilce odpočinku opět následovalo losování tří skupin. Těšili jsme se, co zajímavého si pro nás připravili (vtipy, vědomostní úkoly, tajné šifry, sportovní klání, hledání tajných lístečků
i kouzelných kamínků, ..). Náš celodenní program byl zakončen oblíbeným čtením na dobrou noc (i starší si rádi přišli poslechnout pohádku) a pak přišel příjemný odpočinek.

STŘEDA 12. 6.

    Středeční dopoledne bylo zpestřeno Mobilním planetáriem. Program byl rozdělen na dvě části – podle věku dětí. Dozvěděli jsme se spoustu nových a velice zajímavých věcí o vesmíru, planetách, souhvězdích, černé díře, o tom, jak hvězdy vznikají, zanikají, …
Na odpoledne se jistě všichni těšili, neboť nás čekal výlet do Letohradu a s ním spojené
„velké nakupování“ dárků pro své nejbližší. Obtěžkáni plnými batůžky jsme si odpočinuli v zámecké zahradě. Děti okamžitě zaujaly sedící dřevěné postavy nevěsty a ženicha.
Z Letohradu jsme se vydali po lesní naučné stezce Bažantnice – Obora. Zdatným houbařům se podařilo najít „obří babky“ i několik pravých hřibů. Po několika odpočinkových zastaveních a posezeních v dřevěných altáncích jsme znaveni dorazili na naši chatu, kde nás již čekal pan kuchař s chutnou večeří. Jako každý večer, tak i dnes, se o naši zábavu postaraly tři vylosované skupiny se svým programem.

ČTVRTEK 13. 6.

    Čtvrteční dopoledne probíhalo ve znamení sportu. Někteří se utkali na volejbalovém hřišti, jiní dali přednost vybíjené, hře s míči, obručemi, honičkám či „válení sudů“ z nedaleké stráně. Nikdo nezahálel a každý se věnoval tomu, co ho nejvíc baví. Při sportování nám značně vyhládlo a tak jsme se těšili, co dobrého nám pan kuchař tentokrát připravil.
Po zasloužené hodině odpočinku jsme si sbalili batůžky a vydali se na místní autobusovou zastávku. Po chvilce čekání přijel autobus, který nás dovezl až k pastvinské přehradě. Kochali jsme se nádherným výhledem do okolní krajiny a z přehradní hráze jsme se zaujetím sledovali kromě velkých kaprů i zlaté rybky. Snad každému z nás splní aspoň jedno tajné přání !? Na zpáteční cestu jsme se vydali po „modré“. Byla to příjemná procházka údolím řeky Orlice, která se pod námi klikatila.
Během celého pobytu děti ukázaly svou odvahu, statečnost a kamarádské chování. Odměnou jím byla krabice plná nanuků, každý si mohl vybrat podle své chuti.
Na čtvrteční večer se však nejvíce těšili učitelé. Nejstarší „páťáci“ si pro ně připravili velké překvapení. A překvapení to skutečně bylo!!! Čekala je místnost vyzdobená barevnými krepovými fáborky i nafukovacími balonky. Za hlasitého pokřiku PŘEKVAPENÍ byli
učitelé zasypáni spoustou maličkých barevných papírků a obdařeni krásným voňavým dárkem. Nejhezčí ze všeho však bylo upřímné poděkování za trpělivost, za společně strávená školní léta. Celý večer jsme si s nimi povídali a bylo to moc prima. Jak ten čas letí…

PÁTEK 14. 6.

    Po úplně poslední snídani v Nekoři začalo velké balení. Někteří si s tím hravě poradili, jiní potřebovali trochu pomoct. Nakonec se vše zdárně povedlo a my jsme mohli sbalené kufry a batůžky vystěhovat před chatu. Pak už nezbývalo nic jiného než čekat, až dorazí náš autobus.
Počasí nám skutečně přálo, nebe bez mráčku a sluníčko svítilo od rána do večera. Co víc jsme si mohli přát! Týden utekl jako voda. Než jsme se nadáli, byl tu pátek a my jsm se opět vraceli domů. Trochu ušmudlaní, unavení, ale zato plni hezkých vzpomínek a zážitků.

A TO JE KONEC!!! 

beDesign.cz

Přihlášení