Šachový kroužek při škole Šachový kroužek na naší škole má dlouhou tradici, zahájím vzpomínkami. Pamatuji si družinu, ve stejném místě jako dnes, v roce 1946.O rok později byla hodina náboženství, kde jsme dostávali svaté obrázky od pana faráře ze Žumberka.V roce 1948 nám náboženství zrušili.Ve 14 ti letech jsem se od otce naučil tahat šachové figurky, četl jsem jedinou šachovou knížku, několikrát.Hned jsem se stal členem 6 ti čl. družstva dospělých Sokola Zaječice, které se krčilo na posledním místě v okresním přeboru.O rok později, již jako kapitán, jsem na kole objížděl Zaječice a přesvědčoval staré borce k utkání.Coufal, Kozák, Stryka, Vtípil, Žák, a ředitel školy pan Kopecký.Ten mi umožnil učit děti ve škole, zájem o šachy byl obrovský, chodilo přes 30 dětí z Bítovan i Zaječic.Jiný kroužek totiž nebyl a družstvo dospělých se mi podařilo doplnit dětmi.Po návratu z vojny v roce 1962 byl kroužek na škole obnoven, ale byl problém domluvit přátelská utkání.Jednou jsme jeli s dvaceti dětmi i rodiči na kolách až do Třemošnice, kde měli také kroužek šachu.A když nebyly šachové turnaje pro děti, tak jsme jeden spolu s Antonímem Suchým založili.To už je jiná sága, hned napoprvé v roce 1963 přijelo 32 sedmičlenných družstev a vyhrál Martin ze Slovenska.Letos bude již 58. ročník Šachových Zaječic, podívejte se na Dospělí šachisté Zaječic s vlastními odchovanci postupně stoupali výš a výš.Vyhráli jsme okresní přebor, krajskou soutěž, krajský přebor, 2. ligu a do extraligy (neuvěřitelné) byl krůček.Stačilo, abych v Děčíně vyhrál svoji partii, prohra 3,5:4,5 znamenala jen 2. místo v 1. lize. Pokračuji aktuálně. Věk nelze zastavit, šachistů v Zaječicích a okolí ubylo, také „náš turnaj“ potřeboval nového ředitele.A tak jsem přijal pozvání paní ředitelky Mgr. Páslerové a šachový kroužek v roce 2018 obnovil.Po čtyřech letech a covidové pauze mohu oznámit, že se záměry daří.Máme novou ředitelku Šachových Zaječic, ing. Martina Koutná je velmi aktivní.Vyrůstají noví šachisté, děti již hrají proti dospělým.A na dobré cestě je i nový mladý vedoucí kroužku, pan Brožka z Chrasti, jeho syn již hrál na MS mládeže v Brazílii. Úspěchy dětí, fotky přiloženy. Kroužek je dobrovolný, domácí úkoly a účast na turnajích také.Ale turnaje, to je místo, kde si děti ověří, co se naučily.Jezdíme na krajské přebory jednotlivců do 8, 10 a 12 ti let, tam se daří Josefu Bednářovi (2015).Simona Koutná (2012) již dosáhla několika úspěchů.Pěkné je 2. místo mezi dívkami do 10 ti let Chess Lady 2022 v Táboře.Ale vrcholem je 10. místo na M-ČR dívek (Luhačovice 12. -19. 3. 2022).Týden v pěkném prostředí jsem byl také a sděluji, že k medaili nebylo daleko. Výsledky přináším Jaroslav Hájek, trenér.