Velikonoční zvyky ve Velké Británii

Týden před Velikonocemi žáci 5. ročníku připravovali prezentaci zaměřenou na velikonoční zvyky ve Velké Británii. 

Své práce poté prezentovali mladším spolužákům, kteří teprve s angličtinou začínají.  

Porovnávali jsme jak slaví příchod jara v Anglii a u nás. 

A jak tedy slaví velikonoční svátky Angličané? 

Velikonoční vajíčka – Easter Eggs 

Čokoládová velikonoční vajíčka, Easter eggs, máme s Angličany společná. V anglických obchodech najdete velikonoční vajíčka ve všech možných velikostech a příchutích.  

Hon na vajíčka – Easter Egg Hunt 

Tradiční součástí anglických velikonočních svátků je hon na vajjíčka, Easter egg hunt. Hra je jednoduchá: dospěláci po zahradě rozmístí čokoládová vajíčka a děti je musí najít. 

Velikonoční kloboučky – Easter bonnets 

Easter bonnets jsou další tradiční součástí anglických Velikonoc. Podle křesťanské tradice jsou Velikonoce časem obnovy, znovuzrození a časem na nový oděv. Po skončení postního období se chtěly dámy v kostele předvést v nové garderobě, jejíž součástí byl i nový čepec, bonnet.  V dnešní době je nošení velikonočních klouboučků spíše tradicí, která se v Británii přenesla do škol, kde se pořádají tzv. Easter bonnet parades, tedy jakési módní přehlídky velikonočních klobouků.  

Anglická velikonoční kuchyně 

Kromě čokoládových vajíček, králíků, ovcí a jiné zvířeny se nedá říct, že Velikonoce jsou svátky, které by se v Anglii vyznačovaly hojností jídla. Nejtradičnějším velikonočním pokrmem jsou hot cross buns, tedy jakési velikonoční buchty.  

Ukázky prezentací naleznete ve fotopříloze. 

beDesign.cz

Přihlášení